fbpx

Comments

    UK’s first Oculus staircase installed at Cardiff Innovation Campus

    An Oculus staircase, the first
    of its kind in the UK, is being installed at Cardiff University’s cutting-edge Innovation Campus.

    Bouygues UK, the
    construction company building Innovation Campus, is working with Taunton
    Fabrications to design and install the staircase, which is a sculptural, open
    staircase travelling through a slanting void. Its name is taken from the oculus
    design, which depicts an eye that allows light to flood into a space.

    Designed by architects
    HawkinsBrown, the aim of the Oculus staircase is to drive engagement and
    collaboration between the varying departments and uses of the building. It
    starts at the ground floor as a social stair and forms breakout zones to each
    level, which are curated differently, becoming destinations to users on other
    floors. These can also be accessed by the lift core adjacent.

    The Oculus
    staircase is set to be the showpiece of Innovation Central and its fitting is a
    major milestone in the project. Bouygues UK and Cardiff University
    are transforming a former disused rail yard into a state-of-the-art campus for
    social science-led research, high-tech job creation and student start-ups, and
    further expertise in compound semi-conductors.

    The Innovation Central
    building will be the world’s first social science research park, co-locating
    leading researchers, practitioners and policy makers.

    Justin Moore, Operations Director for
    Bouygues UK in Wales, and project lead on Cardiff Innovation Campus, said: “We
    are over the moon to be bring the UK’s first Oculus staircase to Cardiff.
    What’s so interesting about this building is that its layout is designed by
    activity rather than department – a venue like this requires very different
    environments, from quiet spaces for the secure data facility to a buzzing
    ground floor.

    “The Oculus is central to this as
    there are more private, secure spaces further away from the staircase and then
    open plan / breakout zones hugging it. It’s a fantastic, eye-grabbing design
    and we can’t wait to see the finished staircase in all of its glory.”

    Justin added: “‘The principle
    of the oculus staircase makes it difficult to install as the stairs are not
    installed directly above each other, as it is for a standard staircase, but
    offset at each floor level. Several methods of installation have been reviewed
    over months to come up with the best way to safely and practically install the
    stairs.

    “Initially, each stair was
    going to be installed after all the concrete floors were constructed by using
    spider cranes, but this meant that much of the floor area around the stair
    would be covered in propping delaying the internal finishing.

    “Bouygues UK came up with a
    solution to install each stair after each floor slab was constructed and then
    construct the next floor above the stair with a cleaver configuration of
    temporary works designed by the stair contractor, Taunton Fabrications and the
    RC frame Contractor, 4D Structures. This is repeated on every floor. It is a
    complex and exciting construction project.”

    Professor Damian Walford
    Davies, Pro Vice-Chancellor, College of Arts, Humanities and Social Sciences,
    said: “The oculus staircase embodies in practical, material form the values and
    ethos of the Innovation Central building: it’s a dynamic connecting path, with
    – as the name suggests – an eye open to the outside world.”

    For more information about the
    Cardiff Innovation Campus, visit: https://www.cardiff.ac.uk/innovation/campus-investment